Ghidul alternativelor sistemelor de fose septice

Pe Internet sunt disponibile informatii pentru oricine cauta alternative pentru fosele septice, toaletele traditionale si alte sisteme de aceeasi natura. Majoritatea acestor produse sau tehnologii au fost facute pentru a rezolva una sau amandoua problemele centrale prezentate de eliminarea deseurilor umane cu ajutorul apei.
Prima problema este utilizarea apei pentru a elimina deseurile. Trasul apei la toaleta poate consuma pana la 15 de litri de apa per folosire, iar intr-o familie de patru persoane se pot consuma pana la 750 de litri pe saptamana doar pentru toaleta. Toaletele cu un consum redus de apa vor sa remedieze problema reducand cantitatea de apa utilizata si marind viteza acesteia la tras. Toaletele fara apa elimina in totalitate consumul de apa.
A doua problema apare atunci cand pamantul nu poate trata cum trebuie deseurile umane intr-o anumita locatie sau intr-o zona unde in mod normal ar fi nevoie de o fosa septica. Categoriile de produse si sisteme care vor sa remedieze aceasta problema includ sistemele avansate de tratament, sistemele microbiotice de tratament, ulite portabile, rezervoare de stocare, sistemele de lagune, toaletele chimice, rezervoare digestoare, toalete de compostare, incineratoare sau de evaporare.
Sistemele avansate de tratament si sistemele microbiotice imbunatatesc performantele la fose septice ecologice. Cu mai mult tratament, deseurile sunt transformate in descarcari mai sigure pentru mediu, facand la fata locului ceea ce fac uzinele de tratare a apei din canalizare.
Toaletele portabile / toaletele chimice pur si simplu colecteaza deseurile in rezervoare mici in care se gasesc cantitati substantiale de chimicale lichide, cu scopul de a ucide patogenii si de a controla mirosul. Rezervoarele sunt apoi golite si duse cu ajutorul camioanelor sa fie distruse sau varsate in fose septice sau canalizare. Diferite variante ale acestor toalete sunt folosite in rulote, barci, trenuri sau avioane.
Rezervoarele de colectare sunt rezervoare imense asezate in pamant. Ele sunt golite in mod periodic si sunt folosite de obicei pentru facilitatile publice mari, cum ar fi popasuri sau parcuri publice.
Sistemele-laguna sunt lacuri care colecteaza deseurile si apele uzate. Solidele sedimenteaza pe fundul lacului, iar lichidele se evapora. Sunt folosite foarte des de orasele mici, campinguri, zonele de agrement sau aglomerari de case.
Sistemele care au la baza evapotranspiratia pun deseurile lichide pe pamant pentru evaporare, dar si cu scopul de a fi absorbite de copaci, boscheti, plante sau iarba.
Rezervoarele digestoare colecteaza si descompun toate deseurile si gunoaiele, producand atat gaz metan care poate si folosit drept combustibil, cat si humus.
Toaletele de compostare colecteaza deseurile umane si le transforma in humus.
Toaletele de incinerare ard deseurile, reducand totul la stadiul de cenusa fina.
Toaletele de evaporare elimina deseurile prin evaporare, dupa cum le spune si numele. Depinzand de metodologie, acestea fie reduc, fie elimina cantitatea de deseuri care trebuie indepartate prin pompare.

Exista trei factori care sunt luati in considerare in evaluarea acestor produse si sisteme. Acestia sunt adecvarea, costurile presupuse de sistem si costurile de operare.